Tussen 24 en 28 september bezocht de ploeg van Brulocalis Marokko. Daar maakten onze medewerkers kennis met de drie Marokkaanse partners die meedoen aan het federale programma voor gemeentelijke internationale samenwerking in de regio Souss-Massa.

Het programma wordt verzorgd door Brulocalis en omvat 10 intergemeentelijke partnerschappen tussen 10 Brusselse gemeenten en 10 Marokkaanse gemeenten. Alle partnerschappen werken rond het thema welzijn aan krachtdadigere gemeenten, zowel op politiek als op administratief vlak.

Brulocalis werd verwelkomd door de Marokkaanse gemeenten Belfaa, Oued Essafa en Ait Baha. Zij zitten respectievelijk in een partnerschap met Jette, Evere en Etterbeek.

Wij hebben samen met de betrokken verkozenen en ambtenaren de voortgang en de uitdagingen bij de uitvoering van het programma kunnen bespreken. We hebben een aantal sociale projecten bezocht die door het programma worden ondersteund: opvangcentra voor kinderen met een handicap, een uitleenbibliotheek voor scholen, een adviescentrum voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, een centrum voor jonge meisjes, een gezinscafé, enz.

Brulocalis heeft met eigen ogen kunnen zien hoe uitstekend werk de gemeentelijke bureaus voor maatschappelijk welzijn van de gemeenten samen met de plaatselijke verenigingen dagelijks voor het doelpubliek verrichten (jongeren, vrouwen, migranten en mensen met specifieke behoeften). De Marokkaanse partners konden ook getuigen welke reële toegevoegde waarde voor hun gemeente de contacten met hun Brusselse tegenhangers, ambtenaren en verkozenen, hebben. Ze benadrukten ook het hefboomeffect van het programma bij de zoektocht naar andere nationale of internationale steun.