De wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere produkten werd op 21 maart gewijzigd. Een aantal nieuwe elementen zijn daarbij van belang.

Nieuwe regels voor de verkoop van tabak en tabaksproducten

In de wetswijziging staan vier nieuwe voorwaarden voor de verkoop van tabak en tabaksproducten.

Om te beginnen moeten verkopers sinds half april voortaan een bewijs van leeftijd vragen als ze tabaksproducten verkopen aan mensen die er jonger uitzien dan 25 jaar.

Daarnaast komt er vanaf 1 januari 2025 een verbod op de verkoop van tabaksproducten in tijdelijke verkooppunten;

Tot slot is het vanaf 1 april 2025 verboden om tabaksproducten uit te stallen (display ban) en is het verboden om tabaksproducten te verkopen in winkels groter dan 400m2

Nieuwe regels voor de verkoop van alcohol

Er zijn twee nieuwigheden voor de verkoop van alcohol.

Aan de ene kant is het sinds 12 april 2024 verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minderjarigen, met uitzondering van bieren waaraan geen gedistilleerde dranken of aroma's van gedistilleerde dranken zijn toegevoegd en wijnen waaraan geen alcohol is toegevoegd, die mogen worden verkocht, geschonken of aangeboden aan minderjarigen ouder dan 16 jaar.

Daarnaast is het vanaf 1 juli 2024 verboden om tussen 22.00 en 7.00 uur alcoholische dranken te verkopen via automaten in benzinestations langs snelwegen. Dit verbod geldt niet voor de verkoop van alcoholische dranken in wegrestaurants voor consumptie ter plaatse. Het wordt ook verboden om alcoholische dranken te verkopen in ziekenhuizen, met uitzondering van ongekoeld bier en ongekoelde wijn. Er mag ook nog ter plaatse in de cafetaria geconsumeerd worden.

Sancties 

Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van 208 tot 800.000 euro.

Bij deze wetswijziging wordt ook het subtiele element ingevoerd dat de verantwoordelijke persoon, namens wie het product werd verkocht of aangeboden, ook aansprakelijk kan worden gesteld als het verbod niet wordt nageleefd.


Zie ook