Op 12 oktober 2022 werd van 9.00 tot 13.00 uur een halve dag opleiding georganiseerd onder de naam ‘Vormingsdag over de werking van de Federatie van Brusselse OCMW's-Brulocalis, de OCMW's, Actiris, FeBIO, FeBISP en Tracé Brussel’. Deze halve dag, mede georganiseerd door de Federatie van Brusselse OCMW's, FeBIO, FeBISP en Tracé Brussel, vond plaats in Muntpunt. Het doel: de organisaties leren kennen en een studiedag die gepland staat in 2023, voorbereiden. Alle partijen van de socio-professionele inschakeling en de sociale economie en de sociaal-economische organisaties die langdurig werkzoekenden aan het werk moeten krijgen, werden rond de tafel gebracht.

Op woensdag 12 oktober 2022 verwelkomde Muntpunt van 9.00 tot 13.00 uur de Federatie van Brusselse OCMW's-Brulocalis, de mensen van de SPI-diensten van de OCMW's, Actiris, de Federatie van Brusselse Inschakelingsondernemingen-FeBIO vzw-, de Fédération Bruxelloise des organismes d'Insertion SocioProfessionnelle et d'Économie Sociale d'Insertion-FeBISP- en Tracé Brussel.

De Federatie van de Brusselse OCMW's-Brulocalis werd vertegenwoordigd door Georgy Manalis, directeur, en Guy M.AMISI, de adviseur belast met SPI-aangelegenheden. Eerstgenoemde ging dieper in op de opdrachten, de werking en de dienstverlening van zowel het OCMW als van de Federatie van Brusselse OCMW's. De tweede legde op zijn beurt de rol van de Commissie SPI binnen de instelling uit.

Diana Dioivisalvi en Sofie Roggeman, respectievelijk directeur en verantwoordelijke partnerschappen van de dienst socioprofessionele inschakeling van het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek, lichtten het eerste deel van de presentatie toe aan de hand van hun organisatie als praktijkvoorbeeld.

Actiris, FeBIO, FeBISP en Tracé Brussel hebben hun verschillende presentaties in dezelfde lijn voortgezet. Na afloop van hun interventies hebben de sprekers de volgende vragen beantwoord:

  • Wat kan mijn organisatie doen voor andere organisaties?
  • Wat heb ik nodig van andere organisaties?
  • Wat kan helpen om de samenwerking tussen onze organisaties te verbeteren?
     

Op deze bijeenkomst is gebleken dat de OCMW's en de partijen van de sociale economie en de inschakelingsondernemingen behoefte hebben aan dergelijke bijeenkomsten om elkaar beter te leren kennen. Enerzijds kunnen de meeste OCMW's die hun betrekkingen ‘verhoogde staatstoelage binnen de sociale economie’ kwijt zijn, niet meer ingaan op de vragen van de inschakelingsorganisaties; anderzijds staan deze laatste vaak onder druk en zijn ze vaak in moeilijkheden wanneer ze niet over de nodige mensen beschikken om hun opdracht te kunnen uitvoeren.

Bijgevolg willen de op deze halve dag aanwezige actoren, met name de Federatie van Brusselse OCMW's en de inschakelingsorganisaties, samenwerken en samen oplossingen vinden voor de problemen waarmee zij te kampen hebben.

Bijlagen :

  1. Présentation de la Fédération des CPAS bruxellois-Brulocalis
  2. Présentation du CPAS de Molenbeek-Saint-Jean
  3. Présentation d’Actiris
  4. Présentation de FeBIO vzw
  5. Présentation de Tracé Brussel